15 januari 2020

Toe aan een andere uitstraling en een ander gevoel? Beken kleur! 

Toe aan een andere uitstraling en een ander gevoel? Beken kleur! 

Ben je op zoek naar de juiste kleur voor de ruimte(s) in jouw huis? Een gemakkelijke en vrij goedkope manier om dat te doen, is om de muren van een nieuwe kleur te voorzien. Hoe zorg je dat je de juiste kleurkeuze maakt? Hou rekening met de ligging van de ruimte en de functie en neem wat kleurstalen mee naar huis. 

Kleuren versterken het licht dat van buiten naar binnen komt. Hou daarom altijd rekening met de ligging en de kleuren die je op de wand gebruikt. Kamers op de noordkant hebben een killere lichtinval. Hierdoor heeft deze ruimte behoefte aan warmere kleuren. Gebruik je blauw of grijstinten, dan wordt de ruimte nog killer en zal de gevoelstemperatuur ook kouder zijn.

Kamers die op het Oosten liggen hebben in de ochtend veel (zon)licht, maar zodra de zon in de middag wegdraait, wordt deze ruimte meteen een stuk donkerder. Pasteltinten reflecteren licht, maak daar  in deze ruimtes gebruik van. Groen en blauwtinten werken goed samen met een ligging op het Oosten.

Lichtinval uit het Westen? Tegen het eind van de dag kleurt de zon vaak donker geel, tegen goud aan. Dit creëert een warm licht met een grote reflectie op de wanden. Warme kleuren, in pastels of vergrijsde tinten groen of bruin komen prachtig uit. Waar blauw bij de andere richtingen vaak een mindere keuze is, kunnen ruimtes op het Zuiden, prima met blauw. De warme kleur van het licht wordt versterkt door roze, rood en oranje en gekalmeerd door blauw en aardse tinten zoals groen en grijs. Deze brengen de ruimte mooi in balans. 

Verander het ‘klimaat’ in je ruimte, met  de juiste kleurkeuze
Ook al ben je fan van wit in je interieur, een kleurtje op een enkele muur, kan al een groot verschil maken. Je hoeft heus niet meteen alle muren te verven. Verf dan de wand die het meeste licht opvangt van buiten om te accentueren en laat de rest lekker wit.

Met een moodboard en wat kleurstalen zie je welke kleuren je aanspreken en welke niet. Hou daarbij ook rekening met de functie van de ruimte. 
Wist je dat kleuren ook invloed hebben op hoe jij je voelt? Zo maakt oranje enthousiast, is geel inspirerend en vrolijk en werkt groen harmonieus. Blauw straalt rust uit en bruin geeft vertrouwen. Rood is een passievolle kleur, met een romantische, warme uitstraling. Doe er je voordeel mee!

Gepost door Willeke van Uden

Deel deze blog :

Graag gelezen

Wil je geen aanbiedingen meer missen?

Schrijf je dan nu in en ontvang de laatste aanbiedingen in je mailbox

Inschrijven

join Decokay

Openingstijden

maandag
dinsdag
woensdag
donderdag
vrijdag
zaterdag
zondag
gesloten
09:00
09:00
09:00
09:00
10:00
gesloten

17:00
17:00
17:00
17:00
16:00

Jouw Decokay