2 november 2019

Bloedend hout geeft…. vlekken

Bloedend hout geeft…. vlekken

Bloedend hout zorgt voor lelijke vlekken in je schilderwerk. Het komt niet heel vaak voor, maar wat moet je doen als je er wel mee te maken hebt? En welke houtsoorten hebben hier vooral ‘last’ van?

Misschien herken je het wel… je schildert een meubelstuk en zodra de eerste verflaag erop zit, komen er gele, roze of bruinige vlekken door de verf heen. Zelfs een tweede laag verf maakt geen verschil… de vlekken komen weer terug. Dikke kans dat je dan te maken hebt met hout dat bloedt. Maar wat is hier nou precies de oorzaak van? En nog belangrijker: hoe kun je het voorkomen?

Bepaalde (kleur)stoffen in het hout zijn oplosbaar in water. Bij het aanbrengen van een product op waterbasis, bijvoorbeeld krijtverf, latex of acrylverf, worden deze kleurstoffen geactiveerd en als het ware uit het hout getrokken. Vervolgens vermengen de stoffen zich met de verf, waardoor de verkleuringen ontstaan. De grote boosdoener is in veel gevallen looizuur, ook wel tannine genoemd. Eikenhout is een houtsoort waarbij dit veel voorkomt, vanwege het hoge looizuurgehalte in het hout.

Maar er zijn nog meer houtsoorten die bloeden. Niet alleen eikenhout, maar ook mahonie, merbau, meranti en teak bijvoorbeeld. Bij al deze houtsoorten loop je dus een risico op verkleuring als je met water gedragen verf werkt. En die vlekken vallen natuurlijk het meeste op als je met lichte kleuren verft. 

Om dit te voorkomen, moet je een isolerende laag aanbrengen tussen het hout en de verf. Een grondverf op terpentine basis bijvoorbeeld, omdat die de kleurstoffen vaak niet activeert. Het nadeel van terpentine gedragen verf is een lange droogtijd en het kan niet direct kan worden overgeschilderd met bijvoorbeeld krijtverf, acrylverf of latex. Een andere mogelijkheid is een houtprimer; een terpentine gedragen grondverf die geschikt is voor gebruik bij bloedend hout. Of primer van Alabastine speciaal tegen het ‘bloeden’. 
Ook zou je nog schellak kunnen gebruiken. Dit is een soort sealer voor bloedend hout en blokkeert vlekken zoals nicotine, vochtschade, roet, inkt of vet. En bovendien is het na 45 minuten weer overschilderbaar. Schellak is echter niet overal even gemakkelijk te krijgen.

Maar hoe weet je voordat je met een schilderklus begint of je met bloedend hout te maken hebt? Een oude lap en een fles thinner bieden de oplossing: wrijf met de doek met thinner over het hout, een halve minuut ongeveer. Wordt de lap bruin? Dan gaat het hout bloeden en kun je het hout alleen met alkydverf schilderen. Tenzij je natuurlijk één van bovengenoemde voorzorgsmaatregelen neemt. Ben je niet zeker van je zaak? Laat je dan goed infomeren bij Decokay!

Gepost door Heleen van der Willigen

Deel deze blog :

Graag gelezen

Wil je geen aanbiedingen meer missen?

Schrijf je dan nu in en ontvang de laatste aanbiedingen in je mailbox

Inschrijven

join Decokay

Openingstijden

maandag
dinsdag
woensdag
donderdag
vrijdag
zaterdag
zondag
gesloten
09:00
09:00
09:00
09:00
10:00
gesloten

17:00
17:00
17:00
17:00
16:00

Jouw Decokay